Spring naar inhoud

TEAMS

Leren samenwerken met 'andere' anderen

Hoe zorg je ervoor dat de onderlinge verschillen tussen de mensen in je team tot synergie leiden? Ik adviseer je daarbij: bij de vorming van een nieuw team bijvoorbeeld. Een ontwikkelingsassessment geeft duidelijkheid over de diversiteit aan kwaliteiten en over waar het groeipotentieel zit. Een training kan helpen om de verschillen beter te benutten. Als leidinggevende coach ik op jouw rol: hoe bevorder of rem jij de ontwikkeling van je team?

Teamvorming kent geen 'standaard recept'. Ieder team is uniek. Na de intake doe ik een voorstel, met een aanpak op maat. Dit kan variëren van een tweedaagse teamtraining, enkele 'pit-stops' of werkplaatsen, continue intervisie, of een heisessie op een inspirerende plek, waar het team iets samen maakt of doet (zeilen bijv.). Conflictbegeleiding doe ik ook; wat mij betreft een natuurlijk onderdeel van teamontwikkeling. Waar mensen bewegen, wordt gebotst. Groepsgesprekken begeleid ik altijd op een veilige manier, zodat teamleden met elkaar in gesprek gaan en zelf oplossingen vinden die bij hen passen. Daarnaast stimuleer ik mensen om hun onderlinge binding te versterken,  door persoonlijke ervaringen te delen en te leren van elkaars successen.

Voorbeeld: Teamcoaching Ziekenhuis. Eerst individuele intakegesprekken, daarna een teamdag en intervisie als follow-up. Parallel: coachingsgesprekken met de leidinggevende.

Carolien Swart (OLVG):

In mijn vorige werkkring gaf ik leiding aan een nieuw team, samengesteld uit twee oude ‘bloedgroepen’. Erik zorgde met zijn rust en sturing eerst voor een veilige omgeving, waarin de teamleden hun beelden over elkaar - mét elkaar konden bespreken. Daarna liet hij deze omzetten in verwachtingen en afspraken.
In de coaching kreeg ik handvatten om het team zelf verder vorm te geven. Eriks vragen gaven me meer inzicht in mijn leiderschap en door zijn oefeningen heb ik daarin leren variëren.

Lees verder->