Spring naar inhoud

OPLEIDING & ERVARING

Van wortels naar stam

De studie psychologie gaf me theoretische bagage en een denkkader. De stage bij Centrum voor Psychotherapie Salomé was vooral vormend: daar heb ik veel ontdekt over (mijn rol in) groepen. Adeline Salomé wees me erop eerst vooral mens te zijn (toen nog: worden), om anderen te kunnen helpen. In 1989 studeerde ik af in de combinatie Klinische- en Arbeids- & Organisatiepsychologie. Daarna heb ik mijn vervangende dienstplicht vervuld bij stichting ATO: begeleiding van werkzoekenden naar een baan. Paul Gerritsen was daar een leerzame gids voor me.

In 1991 begon ik voor mezelf als trainer-coach. Mijn persoonlijke stijl heb ik vooral ontwikkeld in de jaren daarna, door in diverse organisaties te werken, met veel verschillende mensen. Door hen heb ik ervaren wat thema's als leiderschap, groepsdynamica en organisatiecultuur in de praktijk betekenen. Ook van Robert Turk (mijn eerste opdrachtgever) heb ik in 15 jaar samenwerking veel geleerd.

Ik ben bijna nu 30 jaar 'zp-er' (zelfstandig professional), betrokken bij veranderingsprocessen in bedrijven, zorginstellingen en overheidsorganisaties. Mijn rol variërt: trainer, coach, assessor, adviseur, procesbegeleider. Vaak werk ik solo, in complexe verandertrajecten werk ik graag samen met andere zelfstandige adviseurs en adviesbureaus (zie: netwerk).

Hoewel ik dit werk dus al een tijd doe, probeer ik elke opdracht en opdrachtgever fris te benaderen. Ik vind het essentieel om balans te houden tussen persoonlijke betrokkenheid (inleven, meedenken) en een professionele houding (afstand nemen, overlaten).

En als ik twijfel, denk ik aan deze regels uit 'Changingman' (Paul Weller):

The more I see, the more I know.
The more I know, the less I understand.

Lees verder ->