Spring naar inhoud

COACHING

Begeleide zelfreflectie

Coaching werkt als een rotonde, waarop je bij elke afslag even stilstaat en je afvraagt: waarom zou ik deze kiezen? Na een aantal rondjes wéét je welke weg voor jou het beste is. Het helpt om je doelen, plannen en twijfels hardop uit te spreken tegen iemand, die luistert zonder oordeel. Zo krijg je bevestiging van wat je op een dieper niveau wil.

Coaching levert op: zelfkennis, verdieping van zelfinzicht, acceptatie van patronen, ijking van je 'innerlijke kompas'. Of concreter: een loopbaankeuze, een ontwikkelingsplan, gedragsalternatieven (om lastige praktijksituaties anders aan te pakken bijvoorbeeld).

Mijn stijl: ik stel eerst vooral vragen. Bijvoorbeeld: Wat drijft je? Wat wil je onderzoeken? Wat wil je ontwikkelen? Waar wil je naar toe? Waar wil je vanaf?  En ik luister. Zo geef je zelf richting aan het gesprek. Als je dat wil, geef ik advies of feedback: beeldend of met humor.

Mijn aanpak: van 'buiten' (situatie, gedrag) naar 'binnen' (vaardigheden, overtuigingen, drijfveren), en dan weer naar 'buiten' (nieuw gedrag in de praktijk). Desgewenst gaan we soms letterlijk naar buiten. Wandelend praten geeft zuurstof aan je denkproces. Door naast je te lopen, kan ik beter luisteren en meedenken. En af en toe staan we even stil, om te ervaren welke inspiratie de natuur je biedt.

Sybren Bosch, Consultant bij Copper8:

Ik heb op een andere manier naar mezelf leren kijken en ben me bewuster geworden van mijn eigen drijfveren. Ik merk dat ik beter in staat ben om anderen vanuit hun eigen behoefte mee te nemen en weet wat ik kan doen om dat te realiseren. Erik gebruikt soms parallellen, met zichzelf of met symboliek in de omgeving: die maakten het makkelijker om op mezelf te reflecteren. Tot slot was het bijzonder dat we onze gesprekken wandelend door het bos deden.

Lees verder->

Zoek je een coach, maar zie je door de bomen het bos niet meer? (er zijn er inmiddels zóveel...) Als je na het lezen van mijn blog 'De Visser en De Coach' onafhankelijk advies zoekt welke coachingsstijl het beste bij jouw vraag past, bel/mail me dan, dan maken we een afspraak voor een oriënterend gesprek.